Soči prinesie rekordný počet dopingových kontrol

01.02.2014 Celý región

Bratislava 31. januára (TASR) - Rekordný počet 2453 dopingových kontrol hlási Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v súvislosti so ZOH v Soči. V porovnaní so zimnými hrami pred štyrmi rokmi vo Vancouvri je to nárast o štrnásť percent, čím MOV napĺňa svoj cieľ zvýrazniť boj s podvodníkmi z radov športovcov.

Približne polovica testov (1269) je plánovaných ešte pred oficiálnym štartom súťaží, aby sa potenciálni hriešnici v Rusku ani nemohli predstaviť a predišlo sa tak prípadným olympijským škandálom. Predsúťažné kontroly zaznamenali dokonca nárast až o 57 percent.

Antidopingové opatrenia sú podľa prezidenta MOV Thomasa Bacha najtvrdšími v histórii ZOH. "Zlepšujeme systém a zvyšujeme nielen kvantitu, ale i kvalitu testov," cituje slová 59-ročného Nemca agentúra DPA. "S rekordným počtom vzoriek i mimosúťažných testov dokážeme byť v našom boji proti dopingu šikovnejší i tvrdší ako na ktorejkoľvek predchádzajúcej zimnej olympiáde. Tieto kontroly vieme uskutočniť kdekoľvek na svete."

Podľa Bacha investoval MOV do antidopingového programu a testov pred a počas hier v Soči milióny dolárov. "Tieto milióny dolárov ale nie sú výdavkami. Sú investíciou do budúcnosti nášho športu," vysvetlil.

Priamo v Soči sa neočakáva vysoký počet prípadov, keďže od zavedenia testovania v roku 1968 v Grenobli uviazlo v dopingovej sieti na ZOH iba dvadsať športovcov. Medzi najznámejšie škandály patrili v Salt Lake City 2002 kauzy Španiela Johana Mühlegga a Rusiek Larissy Lazutinovej a Oľgy Danilovovej, ktorým museli pre zistenie nedovolenej podpory odobrať zlaté medaily. O štyri roky neskôr v Turíne rozvírili hladinu odhalenie nečistých praktík ruskej biatlonistky Oľgy Pylevovej a razie na izbách členov rakúskej výpravy. V roku 2010 vo Vancouveri išiel jediný dopingový prípad na konto poľskej bežkyne na lyžiach Kornelie Marekovej, asi 30 športovcov ale odhalili už pred štartom hier.

Tak ako sa už zaužívalo, odobraté vzorky budú uschované minimálne osem rokov, aby mohli byť neskôr ešte raz otestované novšími a účinnejšími metódami. Zažehnaná bola aj rysujúca sa hanba organizátorov, keď Svetová antidopingová agentúra WADA pohrozila tri mesiace pred začiatkom ZOH v Soči skúšobnému laboratóriu v Moskve odobratím akreditácie. Situácia sa ale vyriešila a Moskva už spĺňa prísne kritéria, rovnako ako dočasné olympijské laboratórium priamo v dejisku hier.
 

Vyberte región